images/kenniscentrum/platenmaatschappij.png

Een platenmaatschappij, wat is dat?

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Wat een platenlabel/platenmaatschappij precies doet verschilt enorm. Ook als je een zoek actie doet op internet kom je verschillende verhalen tegen. Wanneer gebruik je nu platenlabel en wanneer platenmaatschappij. Ook hier zijn de meningen over verdeeld.

Over het algemeen wordt bij het woord platenmaatschappij de drie grote “major” labels bedoeld: Universal, Sony Music en Warner Music Group. Zij hebben ongeveer 65% van de markt in handen en daarmee voor menig artiest een grote vis om aan de haak te slaan. Daarnaast zijn er heel veel kleine labels, vaak ook “indies” genoemd. De zogenaamde independent labels. Toch kunnen een aantal indies ook weer gelieerd zijn aan een major label.

Maar goed wat doet een platenlabel?

In grote lijnen zal een platenlabel of platenmaatschappij nieuw talent zoeken. Deze worden dan begeleid bij het uitbrengen van een album. Vroeger zorgde het platenlabel ook voor de financiering, productie, distributie en de marketing, maar deze businessmodellen zijn erg aan verandering onderhevig. Lees de mooie verhalen maar eens op internet wat bands deden met de voorschotten die ze van de platenmaatschappij kregen. Hier komen de beruchte wurgcontracten ook vandaan. Met welk businessmodel de platenmaatschappij met jou aan de slag gaat wordt allemaal afgesproken in het soort contract dat de artiest afsluit.

Is een platenmaatschappij of label belangrijk voor mij?

Dit is uiteraard een retorische vraag want zij hebben natuurlijk een gigantisch netwerk waar jij dan onderdeel van wordt en ook de vruchten van gaat plukken. Zij kunnen gemakkelijk jouw muziek promoten op tv, internet, radio etc. Het licht aan het soort contract maar vaak worden deze kosten voorgeschoten die jij dan moet terugbetalen op het moment dat de eerste successen worden gevierd.

Vaak krijg je ook een A&R manager toegewezen die jou gaat begeleiden in alle stappen van het opnemen van een album. Denk hierbij aan hulp bij het kiezen van je repertoire, welke nummers de beste singles zijn, welke producers en muzikanten het beste bij jouw passen etc.

En uiteraard zorgt de platenmaatschappij ook voor de persing van de CD en de distributie fysiek als digitaal.

Hoe kom je als artiest binnen?

Maak een goede demo en benader op een unieke manier de A&R managers van de platenmaatschappijen. Zij beoordelen of jij binnen hun label past.

Je ziet dat er door een platenmaatschappij heel wat gedaan kan worden en dat de belangen groot zijn.
Daarom is het ook moeilijk om een contract te krijgen en zie je meer en meer dat artiesten in eigen beheer een album uitbrengen.

 

Nieuws

Album release na…

Medea heeft met haar succesvol crowdfunding traject voldoende geld opgehaald…

Crowdfunding platform geactiveerd

Platenmaatschappij .nl heeft sinds mei haar crowdfunding platform geopend. De…

Online planning in…

Om het hele proces overzichtelijk te houden voor diverse partners…

123CD sluit zich…

De cirkel is rond en alle partners zijn aan boord.…

Laura Mennen als…

Met trots mogen we melden dat platenmaatschappij.nl een samenwerking aangaat…

Platenmaatschappij.nl gaat van…

In december vorig jaar ontstond het idee om een platform…

Nieuwsbrief

Over ons

Wij ondersteunen de onafhankelijke artiest bij zijn realisatie van het (debuut) album. Alles onder een dak met geselecteerde partners. Wij doen de coördinatie, leggen de contacten, boeken de studio etc. Het enige wat jullie moeten doen is het pakket kiezen wat bij je past. Simpeler kan het niet!

Contact

Platenmaatschappij.nl
Beemdenstraat 38 | 6004 CT Weert
T: +31 495 - 317 208 
E: info@platenmaatschappij.nl 
I: www.platenmaatchappij.nl

KvK 59126264
BTW NL853328973B01 

Of via onze chat rechts onderaan de pagina

© 2017 Platenmaatschappij.nl. Alle rechten voorbehouden

Een idee van Rock Inc. Entertainment
is een handelsnaam van Creative People Management